Krijn de Heer
tips

tuintip

Snoeitips voor fruit

 
Krijn de Heer Tuinmachineverhuur

Tuinmachineverhuur

Per dagdeel: verticuteermachine, kloofmachine, rupstransporter, stamper. Voordelige tarieven.


6 March 2014  |   Krijn de Heer

Snoeitips voor fruit

Veel tuinliefhebbers gebruiken de winter om uit te rusten en plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Maar… er is wel degelijk werk te doen. Omdat bomen en struiken in de winter in rust zijn, is dit voor veel soorten dé tijd om ze te snoeien. Hieronder snoeitips voor fruit, zowel voor bomen als struiken met klein fruit. Dus aan de slag, nu het nog kan.

 

Fruit snoeien

 

Appels en peren: december – maart

Appel- en perenbomen kunt u vanaf december tot maart snoeien, maar niet als het vriest. Snoei eerst de zwakke groeiers, omdat vroeg snoeien de groei bevordert. De sterke groeiers snoeit u in maart, omdat laat snoeien de groei afremt. Doe dit niet eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte tast de stam en takken aan en verspreidt zich vooral in november en december bij vochtig weer. Voor een betere vruchtzetting is het goed om ook ’s zomers te snoeien, peren vanaf half juni en appels vanaf half juli. Dat brengt lucht en licht in de kruin.

 

Steenvruchten: niet in de winter

Kersen-, perziken- en pruimenbomen, de ‘steenvruchten’, hoeft u minder te snoeien. In de winter kunnen ze besmet worden met loodglansschimmel. Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor: het pruimenras ‘Victoria’ kan dood gaan door deze ziekte. Daarom kunt u steenfruit beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien.

 

Druiven: november - februari

Zodra de rustperiode van de druif begint, kunt u starten met de onderhoudssnoei. Deze wintersnoei is niet alleen essentieel voor het vormgeven (vormsnoei). We snoeien ook voor een weelderige oogst (vruchthoutsnoei). We maken onderscheid tussen druiven die in kas of serre en druiven die buiten groeien. Als uw druif buiten staat, kunt u beter nog een maandje wachten met snoeien. Zolang de plant nog blad heeft, niet snoeien. Grote kans dat de druif dan gaat 'bloeden' en het zorgt voor voortijdig uitlopen van de knoppen. Een behoorlijke nachtvorst kan dan fataal zijn voor de jonge scheuten! Voor de wintersnoei van druiven zijn november en december de beste maanden. In het vroege voorjaar komt de sapstroom van de druif weer op gang en zal de ‘struik' gaan ‘bloeden'. Een druif zal daar zelden echt nadeel van ondervinden en daarom kunt u tot in maart snoeien als u het in november/december vergeten bent.

 

Zwarte bessen: februari

Zwarte bessenstruiken kunt u het best snoeien in februari. Snoei elk jaar de oudste takken vlak boven de grond af, zodat u een tiental vruchtdragende takken overhoudt. Kies aan de voet van de plant een paar snel groeiende takken uit die binnen 1 of 2 jaar de dan weggehaalde takken zullen vervangen en kort ze voor de helft in. Haal zwakke, dode en in elkaar gegroeide takken weg.

 

Kruisbessenstruik: februari

U moet de kruisbes ieder jaar na de winter snoeien, voordat de ogen/knoppen uitlopen. Dit bevordert de productiviteit van de struik en zorgt ervoor dat die open blijft. Zo kan er voldoende (zon)licht bij komen. In een te dichte struik schimmelen bladeren en vruchten veel sneller en dat is niet goed. Snoei van kruisbessen in februari de oudste(minst productieve) takken tot vlak boven de grond. Haal ook zwakke, dode, verwarde en lage takken weg. Zorg ervoor dat u steeds een twaalftal productieve takken behoudt. Kort jonge, snel groeiende takken met twee derde of de helft in, zodat zij binnen een of twee jaar de oudere takken vervangen.

 

Bramenstruik: februari - maart

Van bramenstruiken snoeit u rond eind februari - begin maart de takken die vrucht gedragen hebben tot vlak boven de grond. Maak de andere takken in waaiervorm vast zodat de oppervlakte goed bedekt wordt. Kort ze in als ze de volgende struik raken. Snoei eventuele vertakkingen boven de tweede knop volledig weg.

 

Hazelaar: februari - maart

Snoei de Hazelaar van februari tot eind maart. Haal de grootste takken die geen vruchten meer dragen om de vijf jaar weg, zodat u per hazelaar tien snel groeiende en productieve takken overhoudt. Haal de waterloten(bijna verticale takken)in het midden van de struik weg, evenals kruisende takken en zwakke takken aan de voet van de plant.

 

Mispel: november - maart

Mispel kunt u snoeien van november tot eind maart. Snoei om de vijf jaar de dikste takken vlak boven jonge vertakkingen dicht bij hun basis. Haal te enthousiaste en bijna verticaal naar het centrum van de boom groeiende takken (waterloten) weg. Ook dood hout, dat bij de mispelboom vaak voorkomt, moet u weghalen.

 

Japanse wijbes: na de oogst / februari-maart

De vruchten van de wijnbes komen op het 2 jaar oude hout. Daarom moet u elk jaar alle takken afknippen die in het derde jaar zitten. De jonge uitlopers moeten juist bewaard worden om het volgende jaar vrucht te kunnen dragen. U kunt snoeien direct nadat de wijnbessen rijp zijn, vanaf september. Dit kan de hele winter door tot maart. Maar bij voorkeur in september/ oktober. U kunt dan goed herkennen wat de jonge uitlopers zijn. In het voorjaar komen er dan weer 1 jarige uitlopers bij, deze kunt u dan in het voorjaar erbij opbinden.

 

Even geen zin of tijd om in de winter te snoeien? Laat het door een vakman doen. Bel Krijn de Heer voor advies en uitvoering.

 


  Geef een reactie