Krijn de Heer
tips

tuintip

Fruitbomen snoeien

 
Krijn de Heer Tuinmachineverhuur

Tuinmachineverhuur

Per dagdeel: verticuteermachine, kloofmachine, rupstransporter, stamper. Voordelige tarieven.


17 January 2014  |   Krijn de Heer

Fruitbomen snoeien (1)

 

Goed snoeien van fruitbomen snoeien is een vak apart. Hoe u dat doet, bepaalt de vruchtkwaliteit en ziektegevoeligheid. Dat leert u niet uit een boek, u moet het gewoon doen. En als u daarbij iemand met ervaring uitnodigt om enkele uurtjes te helpen, leert u het heel snel. Hier geven wij alvast wat informatie een aantal handige, algemene tips.

 

Zon en licht, kortloten en langloten

De gouden stelregel voor fruitbomen is dat er voldoende zon en licht in de kruin moet vallen. Dan kunnen zich in het voorjaar sterke bloembotten of bloemknoppen vormen. Bij de meeste fruitbomen ontstaan de vruchten uit deze botten. De vruchten staan vooral op korte twijgjes, de zogenaamde kortloten, en minder op de langloten.

 

Veel kortloten op de boom betekent veel en klein fruit. Daarom dunnen we die uit in de lente. Langloten zijn onvruchtbare twijgen en daar willen we er niet teveel van, want dan kan er niet voldoende licht in de kruin vallen. Een fruitboom die langzaam of zwak groeit vormt kortloten, bij sterke groei krijgt een boom langloten.

 

Bomen snoeien 

 

Levensloop fruitbomen

De snoei hangt nauw samen met de levensloop van een fruitboom. De eerste jaren, tijdens zijn jeugdfase, moet een fruitboom sterk groeien om snel een voldoende grote kruin en stam te vormen. De boom maakt dan automatisch weinig bloemknoppen. Goed snoeien is nu belangrijk, om die sterke groei te bevorderen.

 

Later, tijdens de productiefase, mag hij niet te sterk meer groeien. Zo kan hij nieuw vruchthout en voldoende bladeren vormen. Voldoende bladeren zijn nodig om de vruchten te voeden en de sapstroom door de boom te trekken. Zwakkere groei krijgt u door zo weinig mogelijk te snoeien, want snoei prikkelt de groei. Vooral de langloten mogen niet ingekort worden. Groeien er toch te veel langloten op de boom, snoei de meeste en houd alleen die met de goede richting over. Heeft de boom te veel kortloten, snoei er dan een flink aantal weg.

Kortom: een snelgroeiende boom maakt weinig bloemknoppen; een rijk bloeiende en vruchtdragende boom groeit bijna niet meer.

 

In de ouderdomsfase van de boom zal de boom, ondanks de snoei, nog weinig groeien. De boom produceert minder vruchten en begint af te takelen: zware takken breken af en de boom begint te rotten.

 

Laagstam- en hoogstamfruitbomen

Als de vruchten van laagstamfruitbomen na een vijftiental jaar klein en schurftig worden, kunt u de bomen beter vervangen. Bij hoogstambomen is dit een teken dat u de eerstkomende winter de bomen eens grondig moet snoeien. Over tijdstip van snoeien en hoe u precies kunt snoeien, leest u hier binnenkort meer.

 

Hulp nodig bij het snoeien van uw fruitbomen, of het helemaal door een vakman laten doen? Bel Krijn de Heer voor advies en uitvoering. Profiteer meteen van het 6% btw tarief op arbeidsloon voor hoveniers

 


  Geef een reactie